Ennustuksia lähitulevaisuuteen
- Tuomo Saarni
- Aug 19, 2024
- 3 min read
Olen aina pitänyt lyhyen aikavälin ennustuksia julkisesti järjettömänä, joten päätin lähteä siihen itsekin.
Trendi
Jos ajatellaan historiaa, niin oman sukupolveni isovanhempien vanhemmilla maailmassa tapahtuneet muutokset ovat olleet hämmentävän pieniä kun ajatellaan millainen maailma oli heidän lapsuudessaan ja millaisesta maailmasta he lopulta lähtivät, vaikka otetaan huomioon, että koko teollistuminen tapahtui tuossa ajassa. Mutta pienet muutokset elinaikana on ollut trendi oikeastaan koko ihmiskunnan historian ajan. Otetaan ihminen joka eli 1000 tai 10.000 vuotta sitten niin maailma ei juurikaan muuttunut heidän elinaikanaan. He syntyivät maailmaan ja kuolivat maailmassa, joka oli käytännössä täysin samanlainen ja jossa vain henkilöt vaihtuivat.
Oma sukupolveni (1970-1980 luvulla syntyneet) tai jopa oikeastaan omien vanhempieni sukupolvi on nähnyt aivan toisenlaisen maailman. 1940-1950 -luvulla syntyneet ovat nähneet paitsi valtavan väestöräjähdyksen niin myös käsittämättömiä teknologiaharppauksen. Kirjoituskoneista on siirrytty sähköpostiin yhden eliniän aikana. Oma sukupolveni muistaa hyvin ajan ennen kännyköitä ja kun kaupasta sai vain edamia tai emmentalia ja kun jonnekin kauemmas piti mennä piti reitti suunnitella paperikartalle.
Reilusti alle eliniän eli vain 25 vuodessa internet on muuttanut kaiken. Maailman suurin taksiyhtiö ei omista yhtään autoa (Uber), maailman suurin majoitusyhtiö ei omista yhtään kiinteistöä (AirBNB), maailman suurin uutistoimisto ei pidä palkkalistoillaan yhtään toimittajaa (X, ent. twitter) ja maailman arvokkain autovalmistaja ei tee polttomoottoreita (Tesla).
Trendi on joka tapauksessa ollut pitkään kiihtyvä ja uskon sen yhä vain kiihtyvän. Muutokset välillä 1980-2000 ovat olleet pieniä verrattuna muutoksiin välillä 2000-2020. Asiat, joiden emme ajattele muuttuvan, voivat 5-10 vuoden päästä olla täysin erilaisia tai kadonneen tyystin.
Mitä seuraavaksi?
On hyvin vaikea tietysti arvata mikä on seuraava Facebook tai Uber jossain uudessa liiketoiminnassa, mutta oma veikkaukseni osuu palvelualalle. On asiakkaana käsittämätöntä kuinka vaikeaa on esimerkiksi pankin, puhelinoperaattorin tai vaikka sähköyhtiön kanssa asiointi ja silti palvelualalla työskentelee valtava määrä ihmisiä. Esimerkiksi oma pankkini, Osuuspankki, työllistää 12.000 henkilö, mutta pienenkin asian hoitaminen on tehty hyvin vaikeaksi jos siihen sisältyy pankin virkailijan kanssa asiointia. Jos yritykseni haluaa vaihtokolikoita myymälään, niin sitä varten pitää erikseen varata aika konttorille, mutta yksityishenkilönä voin käydä kassalta jonottamalla hakemassa kolikoita. Ainoa ero on vain kummalta tililtä kolikoita nostetaan. Eikä tämä tietenkään koske yksin osuuspankkia vaan kaikkia pankkeja. Silti samaan aikaan palvelumaksut jatkavat kohoamista ja tähän tietysti suuri syy on henkilöstökulut.
Oma veikkaukseni onkin, että pankkisektori ja moni muu asiakaspalveluun tiukasti sidoksissa oleva liiketoiminta tulee kokemaan merkittävän murroksen, jossa henkilöstö korvataan sähköisillä palveluilla ja tekoälyllä, jolloin murto-osalla kustannuksista pystytään korvaamaan valtava määrä työtä. Valitettavan usein tämä tulee osumaan rankasti juuri olemassa oleviin jättiläisiin ja murroksen tulee tekemään jokin uusi toimija jonka nimeä ei kukaan vielä tunnista tai sitä ei ole edes vielä perustettu. Merkkejähän tästä myös on, koska tällaisia digipankkeja on jo alkanut syntyä markkinoille ja sama trendi tulee uskoakseni pyyhkäisemään monia muita palveluvaltaisia aloja.
Tekoäly muuttaa kaiken?
Tekoäly on tullut ehkä hieman yllättäen juuri sinne, missä ihmisen ajateltiin olevan vahvimmillaan eli luoville aloille. Tämä on kuitenkin omasta mielestäni erittäinkin loogista, koska ihmisen luova prosessi ei käytännössä eroa koneen luovasta prosessista. Ihminen oppii kokemuksistaan, näkemästään ja kuulemastaan, mistä ihminen kykenee luomaan uutta. Kone oppii samalla tavalla, mutta ero on vain siinä, että kone kykenee näkemään ja kuulemaan hyvin lyhyessä ajassa valtavan paljon suuremman massan tietoa mitä ihminen ja luomaan tästä uutta.
Se, missä murros tuleekin tapahtumaan on tekninen suunnittelu eli kun koneet oppivat suunnittelemaan piirilevyjä, autoja tai mitä tahansa teknistä, niin harppaus voi hetkessä olla valtava. Laitan tähän alle kuvan Citroën DS autosta, josta pyysin tekoälyä suunnittelemaan modernin, mutta yhä esikuvaansa muistuttavan version. Joku päivä tämä ei ole pelkkä piirustus vaan se on kolmiulotteinen malli, joka sisältää tarvittavat tekniset laskennat, simuloidut törmäystestitulokset, sähkökaaviot, koneen suunnitteleman moottorin ja niin edelleen. Kun tuotoksen pystyy sitten rakentamaan tehdas, jonka kone on suunnitellut ja jonka koneet toinen kone on suunnitellut ja koonnut, niin maailma näyttääkin hyvin erilaiselta.

Ongelmia ratkaistavaksi
Näissä kaikissa ongelmaksi muodostuu ihminen. Ihmisestä tulee kallis resurssi, jonka työvoima on kallista ja jonka työn tulos on virhealtis. Seurauksena voi olla, että valtava määrä ihmisiä jää toimettomaksi vaikka eläisimme koneiden luomassa yltäkylläisyydessä. Tälle massalle pitää löytää paitsi ylläpito niin myös merkityksellistä sisältöä elämään, joka aikaisemmin oli 8-16 päivätyö.
Ehkä koneet keksivät siihenkin ratkaisun, mutta mieluummin valjastaisin yhteiskunnasta fiksuimmat miettimään tätä ongelmaa jo nyt. Ongelma voi olla käsissä jo ennenkuin oma sukupolveni on eläkeiässä noin 20v kuluttua.
Comments