top of page

Kannattava riitely

  • Writer: Tuomo Saarni
    Tuomo Saarni
  • Dec 12, 2023
  • 2 min read

Törmään aina silloin tällöin johtoryhmään tai hallitukseen joka on riitautunut siihen pisteeseen, että toiminta kärsii ja kenelläkään ei ole enää kivaa olla töissä. Tämä vaikuttaa paitsi yritykseen niin myös jokaisen siviilielämään. Harva asia pistää yöunet sekaisin yhtä hyvin kuin työssä koettavat ristiriidat, joista ei tunnu ulospääsyä.


Mutta aivan alkuun pitää muistaa, että sellainen johtoryhmä tai hallitus, jossa kaikki ovat samaa mieltä on tarpeeton. Silloin yrityksen johtamiseen tarvitaan vain yksi henkilö, koska kaikki muut ovat kuitenkin asiasta samaa mieltä. On siis vain hyvä asia, että asioita ollaan eri mieltä ja mielipiteitä pitääkin puolustaa järkevin argumentein. Egot ja tittelit toimivat tässä kohtaa huonoina argumentteina ja joskus kokemuksen syvällä rintaäänellä puhuminenkaan ei toimi, sillä maailma ei ole staattinen paikka, jossa eilisen niksit toimivat tänään.


Johdon pitää opetella olemaan asioista eri mieltä oikealla tavalla. Jokaisella pitää olla oikeus puhua ja esittää omia näkemyksiään. Jokaisen mielipidettä tulee pystyä kunnioittamaan, sillä henkilö on johtoryhmässä tai hallituksessa ansioillaan. Jokainen vähätelty mielipide on yrityksen mahdollisuuksista pois ja yrityksen kannalta mahdollisimman huono tilanne. Jokaisen tuleekin kyetä olemaan objektiivinen kuunnellessaan eriäviä mielipiteitä ja jos tähän ei kykene, on selvästi päätynyt liian suuriin saappaisiin.


Kun jokaisella on ollut mahdollisuus tuoda omat mielipiteensä ja argumenttinsa pöytää pitää kyetä löytämään ratkaisu. Ratkaisu ei voi olla aina kompromissi vaan usein on valittava yksi polku eikä välimalleja tunneta. Kun ratkaisuun päädytään, niin sitä on pystyttävä seuraamaan ja arvioimaan sen kelpoisuus. Joskus on hyvä asettaa ajallisia mittareita, joilla mitataan miten päätös on vaikuttanut. On myös kyettävä asettamaan ennalta raja-arvot, joiden perusteella päätös voidaan todeta epäonnistuneeksi. Esimerkiksi uuden tuotteen tai palvelun julkaisemiseen on hyvä sitoa tietyt minimitavoitteet, joista jääminen tarkoittaa, että uusi palvelu tai tuote on epäonnistunut ja siitä tulee luopua. Usein kuitenkin käy niin, että päätös on niin iso, että väärän päätöksen tunnustaminen tuntuu liian raskaalta päätökseltä ja samaa rataa jatketaan kunnes ajaudutaan oikeisiin ongelmiin.


Jos tehty päätös osoittautuu vääräksi, pitää alunperin eri mieltä olleiden kyetä hillitsemään "mitä mä sanoin" -asenne ja seisottava tehdyn päätöksen takana niinkuin se olisi omansa. Tällöin kyetään myös tekemään järkeviä ja hyödyttäviä ratkaisuita yrityksen kannalta oikeaan suuntaan. Tämä tarkoittaa myös, että kun päätös on tehty, niin myös erimielisten on noustava pöydästä ja sitouduttava tehtyyn päätökseen kuin omaansa.

Comments


bottom of page