Verkostoitumisvinkkejä introverteille
- Tuomo Saarni
- Jul 24, 2024
- 5 min read
Annan tällä kertaa verkostoitumisvinkkejä omien kokemuksieni perusteella. Me suomalaiset pidämme itseänne voittopuolisesti introvertteina ja siitä johtuen verkostoituminen on monelle kirosana. Voi olla monelle lukijalle yllätys, mutta niin se on minullekin. En koe olevani sosiaalinen perhonen tai nauttivani täysin vieraiden ihmisten joukossa pyörimisestä, joten mielikuva verkostoitumisesta on ensisijaisesti minulle negatiivinen.
Olemassa oleva verkosto
Meillä kaikilla on olemassa oleva verkosto, vaikka emme sitä sellaisena ajattele. Kaikki ihmiset, jotka tunnet ovat verkostoasi. He ovat sukulaisiasi, opiskelukavereitasi, kollegoitasi, sählyseurakavereita jne. Ei mikään sääntö maailmassa sano, että verkostoa ovat vain ammatillisessa mielessä tuntemasi henkilöt.
Name-droppailijasta verkostoitujaksi
Olen havainnut kahdenlaisia ihmisiä: ammattiverkostoitujia ja name-droppailijoita. Ammattiverkostoitujilla on valtava verkosto, mutta he eivät varsinaisesti tunne pääosaa verkostostaan vaan hakevat niitä linkkarista aika sattumanvaraisesti. Heillä saattaa olla nimen perässä tunniste "LION", LinkedIn Open Networker.
Sitten on "name-droppailija", joilla on sellainen käsitys, että tärkeintä ei ole tuntea paljon ihmisiä vaan tärkeintä on tuntea ne isoimmat nimet. Ongelmana tässä lähestymisessä on kuitenkin se, että ison kalan kaikki haluavat tuntea ja hänestä kaikki haluavat hyötyä, mutta kuvittele olevasi tämä iso kala, josta kaikki haluavat palasen. Se ei tee pikkukalasta isoa kalaa, että tuntee monta isoa kalaa.
Kummassakin on ongelmansa. Järkevä verkostoituja on kiinnostunut ihmisestä eikä asemasta tai määrästä. Päinvastoin kuin name-droppailija, hän on yhtälailla kiinnostunut keskustelemaan rivityöntekijän kanssa kuin toimitusjohtajan kanssa. Kun käyt ihmisten kanssa hyviä keskusteluja, opit paljon enemmän kuin keskustelemalla yhden tärkeässä asemassa olevan kanssa. Keskustelun perään on hyvä vaikka sopia, että laitat linkkarikontaktin, niin voitte tarvittaessa olla jatkossakin yhteydessä. Ammattiverkostoitujalla ei ole konkreettista kontaktia verkostonsa ihmisiin, ellei linkkariyhteyttä lasketa ja itse koen sen ongelmaksi jos en tiedä henkilöstä muuta kuin mitä hän on profiiliinsa kirjoittanut.
Anna enemmän
Hyvä verkostoituja antaa verkostolleen enemmän kuin pyytää. Tämä tarkoittaa, että kun kuulet jonkun haasteesta tai ongelmasta, niin mieti tunnetko verkostostasi ketään, joka voisi olla avuksi. Jos tunnet, niin saata nämä ihmiset yhteen. Se on niin helppoa. Aina nämä kontaktit eivät johda mihinkään, mutta joskus niistä voi syntyä isojakin asioita. Kun olet muille hyödyksi, niin sinuakin halutaan auttaa enemmän ja kun olet auttanut jotakuta pikkukalaa kasvamaan isoksi kalaksi, niin järkevä ihminen muistaa tämän ja ei-järkevistä ei olekaan niin väliä.
Seuraa esimerkki verkoston voimasta. Ystäväni pyysi minua joskus katsomaan yhtä IT-alan sopimusta. Kävimme lounaalla ja luin paperin, jonka jälkeen totesin, että tässä on nyt niin paljon isoja ongelmia, että en allekirjoittaisi tätä. Ehdotin, että hän ostaa konsultointia sopimukseen eräältä toiselta tutultani, koska näin huonon sopimuksen allekirjoitus saattaisi tulla maksamaan yllättävän paljon. Saatoin henkilöt yhteen ja myöhemmin ystäväni kertoi, että tuo uusiksi neuvoteltu sopimus tuli säästämään hänelle yli puoli miljoonaa euroa.
Verkostoituminen ei ole palkkatyötä
Älä odota tai pyydä palkkaa antamistasi kontakteista. Ainoa poikkeus tähän on välityspalvelut, joita myydään konsultointina. Esimerkiksi yrityskauppavälitys, jossa ostajan ja myyjän yhteensaattaminen on maksullista palvelua, josta maksetaan välittäjälle. Tämä toki sisältää poikkeuksetta muutakin työtä kuin vain tietojen vaihtamista.
Huolehdi maineestasi
Kun saatat ihmisiä yhteen, niin muista, että tuohon syntyneeseen kontaktiin liitetään aina jatkossa myös sinun nimesi. Tämä tarkoittaa, että kun saatat kontaktejasi yhteen, niin voit hyvin kertoa, että mistä tunnet ko. henkilön ja mikä kontaktisi häneen on. On täysin eri asia antaa kontakti henkilöstä, jonka kanssa olet työskennellyt vuosia kuin henkilöstä, jonka kanssa juttelit kerran vessajonossa asiakkaan pikkujouluissa 2008. On siis täysin hyväksyttävää kertoa mistä tunnet henkilön.
On myös ok kieltäytyä saattamasta henkilöitä yhteen, jos näkemyksesi on ettei asiasta seuraa mitään hyvää. Samalla tavalla kuin voit kieltäytyä antamasta suosituksia tuntemallesi ihmiselle, niin tässä täytyy olla rohkeutta kieltäytyä. Mikään ei pilaa tehokkaammin mainettasi kuin se, että lähetät epäluotettavaksi tuntemasi henkilön jonkun luottamuksesi arvoisen henkilön juttusille.
Älä kuitenkaan arvostele ihmisiä. Jos pidät jotakuta epäluotettavana, niin ei ole sinun tehtäväsi kertoa sitä pyytämättä. Vain jos mielipidettäsi pyydetään suoraan (harvoin muuten pyydetään), niin olet vapaa kertomaan mielipiteesi, mutta silloinkin voit tehdä sen kauniisti: "Olen päättänyt, etten toimi tämän henkilön kanssa jatkossa, mutta olet vapaa tekemään omat johtopäätöksesi."
Käyttäydy aina hyvin
Käytöstavat ovat ilmaisia ja silti olen välillä hämmästynyt niiden puutteesta. Olen ollut palaverissa, jossa yliopiston talousjohtaja kutsui minua, vierailevaa konsulttia idiootiksi ja haukkui samalla oman esimiehensä eli rehtorin meidän ulkopuolisten kuullen. Annoin asian vain mennä ohi, mutta muistan kuitenkin tuon kaverin yhä.
Pidä itse huoli, että jätät aina positiivisen muistijäljen missä ikinä toimitkin. Vaikka joutuisit käymään kuinka ikävän keskustelun, vaikka reklamaation, niin se ei tarkoita, että sinusta pitää jäädä ikävä kuva. Minusta on hämmentävää kuinka nimenomaan korkeaan asemaan tai kuvitteelliseen korkeaan asemaaan nousseet ihmiset kuvittelevat, että asema antaa mahdollisuuden käyttäytyä miten huvittaa. Asia on kuitenkin juuri päinvastoin, eli mitä korkeammassa, ts. näkyvässä asemassa olet, sitä enemmän käytöksesi huomataan. Ole siis asemasi arvoinen.
Aloita keskustelemalla
Verkostoitumisen ei tarvitse olla ammatillisissa piireissä tapahtuvaa. Riittää, että olet kiinnostunut ihmisistä missä ikinä heitä tapaatkin. Kun keskustelet ihmisten kanssa, niin ammatti ja harrastukset on yksi hyvä keskustelun aihe. Me ihmiset ollaan rakennettu siten, että tykkäämme kertoa itsestämme, joten kun kysyt niin sinulle kyllä vastataan. Näin verkostoituminen onkin ihan normaalia kanssakäymistä ihmisten kanssa missä tahansa tilanteessa.
Yhteydenotto myöhemmin
Aivan ensiksi sinun tulee huolehtia, että verkostosi oikeasti kasvaa. Tämä tarkoittaa, että sinulla on jokin tapa olla henkilöön myöhemmin yhteydessä ja tähän luontevin tapa on linkkari eli LinkedIn. Myös muut some-alustat saattavat toimia, mutta moni pitää esim. Facebookia vain läheisten kaverien kontaktipaikkana. Kaikki eivät myöskään ole missään somekanavissa, joten nämä henkilöt eivät ilmeisesti myöskään halua tulla kontaktoiduksi ja sitä pitää kunnioittaa.
Jos sinulle tulee tarve ottaa johonkin ihmiseen yhteyttä myöhemmin ja taustalla saattaa olla vain se vartin keskustelu pikkujoulujen vessajonossa, niin voi olla vaikea keksiä miten tuon yhteydenoton aloittaisi. Aivan ensiksi on kuitenkin oltava syy miksi haluaa olla yhteydessä ja on huono syy olla siksi yhteydessä, että tarvitsee itselleen jotain. Parempi syy on olla kontaktissa siksi, että on auttamassa kaveria ja paras syy on hakea kontaktia siksi, että uskoo asiassa olevan iloa kontaktoitavalle.
Keskustelu onkin hyvä muistuttamalla missä on tavattu tai mistä kontakti on syntynyt. Seuraavaksi kertoisin sitten kenen hyödyksi tässä ollaan keskustelua aloittamassa ja vasta sitten itse asia tarkemmin. Vaikka esimerkiksi tällaisella linkkariviestillä:
"Hei Rauni-Leena,
Ajattelin laittaa viestiä kun tulit mieleeni. Tapasimme 2017 kun haastattelit minua UAP Oy:n kehitysjohtajan tehtävään. Valinta ei silloin osunut minuun, mutta meille jäi tämä linkkarikontakti. Hyvä ystäväni, Grannin Juhan, on etsimässä uusia haasteita ja ajattelin, jos sinulla olisi jotain mielenkiintoista pöydällä tällä hetkellä tai tulossa..."
Joka tapauksessa voit puhua kontaktillesi kuin ihmiselle eikä yhteydenottoa tarvitse pelätä. Pahinta mitä voi käydä on, ettet saa vastausta tai saat jonkin tökerön vastauksen. Sinun ei silloin tarvitse olla siitä häpeissäsi.
Yhteenveto
Nykyisin on tullut tavaksi tehdä loppuun tällainen yhteenveto ranskalaisilla viivoilla, jotta pointit voi helposti kerrata. Jos muuten tykkäsit kirjoituksesta, niin tilaa sivun alta uutiskirje niin saat viestin aina kun uusi kirjoitus on julkaistu.
Kaikki tuntemasi ihmiset ovat verkostoasi
Kaikki kontaktit ovat arvokkaita
Älä arvota asemaa vaan ihmistä
Anna enemmän verkostollesi
Älä pyydä palkkaa (ellet ole yritysvälittäjä)
Huolehdi maineestasi
Käyttäydy hyvin
Keskustelu luo kontaktin
Älä hukkaa kontaktia vaan laita linkkariin
Ole rohkeasti yhteydessä kun voit olla avuksi
Comments