top of page

Virheitä sattuu

  • Writer: Tuomo Saarni
    Tuomo Saarni
  • Apr 8
  • 3 min read

Politiikassa ja liike-elämässä on syntynyt kulttuuri, jossa vahvat johtajat eivät koskaan tee virhettä tai ainakaan he eivät koskaan myönnä tehneensä virhettä. Politiikassa tulee viikottain vastaan tilanteita, joissa poliitikko syyttää vastustajapuoluetta ongelmasta, jota hän on itse ollut kätilöimässä. Politiikasta onkin tullut yhä enemmän kannatuksen kalastelua kuin yhteisten asioiden eteenpäin viemistä. Tämä tarkoittaa, että saat vapaasti valehdella niin paljon kuin pystyt kunhan oma kannattajakuntasi uskoo sinuun.


En osaa sanoa onko tämä tapa tullut liike-elämästä vai toisinpäin, mutta liike-elämässä tapahtuu valitettavan paljon samaa. Tehdään virheitä ja kun seuraukset ilmenevät, syytetään jotain toista, yleensä aikaisempaa johtoa. Liike-elämässä onneksi harvoin voidaan syyttää omaa alaista omista virheistä, poislukien julkisella sektorilla missä tämä on varsin tyypillistä. Liike-elämässä kun tiedetään, että johtaja on vastuussa omien alaistensa tekemisistä tai tekemättä jättämisistä, joten oman alaisten syyttäminen on omaan polveen ampumista.


Äärimmäisen harvoin liike-elämässä johtaja laitetaan julkisesti vastuuseen tekemästään mokasta ja hänelle annetaan potkut. Lähes poikkeuksetta asia sovitaan julkisuudelta piilossa ja kätellään hiljaisuudessa. Julkisuuteen annetaan sitten lausunto, että johto vaihtuu henkilökohtaisista syistä johtuen tai sen ja sen projektin katsotaan tulleen valmiiksi, joten tiet erkanevat. Kyseessä on tietysti kasvojen pelastaminen ja imagon säilyttäminen, vaikka en tiedä keneltä koska "kaikki" tietävät miten asia oikeasti meni. Suurin osa tilanteista, joissa johtaja ei ole saanut potkuja tulee ilmi siten, että johtaja ilmoittaa siirtyvänsä suoraan toiseen tehtävään.


Elämä on sarja virheitä


Vaikea totuus kuitenkin on, että me kaikki teemme virheitä. Suurista virheistä tulee suuria ongelmia ja pienistä pienempiä, mutta pienistä voi tulla suuria ongelmia, jos niihin ei osata suhtautua sellaisena kuin ne ovat - virheitä. Omien virheiden piilottelu tai vähättely voi johtaa niiden kasvamiseen isoiksi ongelmiksi.


Paras tapa on kohdata asiat sellaisina kuin ne ovat. Pitää ymmärtää, että tuli tehtyä päätös, joka johti odottamattomaan ja huonoon lopputulokseen. Tämän jälkeen pitää etsiä ratkaisuja, eli mitä voidaan tehdä, jotta lopputulos paranisi tai ainakin vahingot minimoitaisiin. Jos päätöksen voi perua, niin se pitää perua. Hyvä johtaja voi myöntää tehneensä virheen ja väärän päätöksen, kantaa siitä vastuun ja uskaltaa perua päätöksen korjatakseen syntyneen vahingon. Huono johtaja ei ensin myönnä virhettä, sitten valehtelee jonkun muun tehneen virheen, seuraavaksi vähättelee syntynyttä vahinkoa ja lopulta poistuu paikalta jättäen muut korjaamaan vahingot.


Esimerkillä rakennetaan yrityskulttuuria


Kun johtaja näyttää esimerkkiä hyvästä johtamisesta, missä virheiden tekeminen on sallittua kunhan niistä kantaa vastuun, niin se johtaa yrityskulttuuriin, jossa ihmiset uskaltavat innovoida, kokeilla ja kehittää. He tietävät, että epäonnistuminen on aina mahdollista, mutta siitä voidaan selvitä yhdessä. Tällainen yrityskulttuuri pienentää stressiä ja rakentaa luovan työilmapiirin, jossa ei tarvitse pelätä.


Sensijaan johtaja, joka piilottelee omia virheitään ja syyttää niistä muita, luo työympäristön, jossa tärkeintä on välttää virheitä tai ainakin saada ne virheet jonkun toisen syyksi. Sellaisessa työpaikassa ihmiset ovat stressaantuneita ja kaihtavat muutoksia, koska muutos on aina mahdollisuus virheelle, jonka syylliseksi voi itse päätyä. Tällaisessa työpaikassa kaikki voivat huonosti.


Hyvä johtaja kantaa vastuunsa alaistensa virheistä


Hyvä johtaja antaa alaisilleen tilaa kasvaa ja kasvamiseen kuuluu virheiden tekeminen sekä niistä oppiminen. Virheistään ei kuitenkaan opi jos niitä ei koskaan tee ja niitä ei koskaan tee, jos niiden tekeminen on tehty pelottavaksi. Hyvä johtaja asettaa liikkumavaraa, jonka sisällä työntekijät saavat vapaasti toimia ja tehdä niitä virheitä.


Kun sitten virheitä tapahtuu, niin johtajan tehtävänä on kantaa ne omille esimiehilleen ja kantaa niistä vastuu. Se käytännössä tarkoittaa, että johtaja voi kertoa hänen johtamansa yksikön tehneen virheen ja mitä asialle ollaan nyt tekemässä tilanteen korjaamiseksi. Johtaja ei nimeä alaistaan vaan painottaa, että virhe on syntynyt hänen vuorollaan ja on hänen vastuullaan. Johtaja myös kertoo alaisilleen, että hän kantaa tapahtuneesta vastuun, koska hän on vastuussa alaisistaan.


Ps. Muista, että jokainen meistä on johtaja siinä mielessä, että aina voi vähintään kantaa vastuun omista tekemisistä. Ei tarvitse olla esimies voidakseen opetella näinkin perustavanlaatuisen taidon ja taitoa voi harjoitella vaikka kotona puolison ja lasten kanssa. Samalla opettaa ripaus vastuunkantoa myös omille läheisilleen ja luoda mukavan turvallinen koti kaikille.


Osaatko kantaa vastuun virheistäsi?

  • Osaan.

  • Harjoittelen vielä.

  • En osaa.

  • En tee virheitä.




תגובות


bottom of page